Skip to main content

De kracht van denken

De juiste oplossing is dichterbij dan je denkt

We denken wel eens dat onze omgeving - de wereld zoals wij hem zien - van grote invloed is op ons leven, onze gemoedsrust, overtuigingen, opinies en verwachtingen. Kortom de wereld is van grote invloed op onze innerlijke staat en geluksbeleving. Maar omdat de meesten van ons dat denken, betekent dit nog niet dat deze gedachtelijn juist is. Je kunt eerder spreken van een gedachtekronkel.

Wie heeft het gedaan!?
Zeker als we in ons leven problemen ervaren zijn we al snel geneigd om de oorzaken ervan in onze omgeving te zoeken, bij anderen aan wie wij de schuld kunnen geven. Wanneer het niet goed gaat in ons leven of we maken ons zorgen, dan is de boosdoener doorgaans gauw gevonden, want we zien onszelf vaak als onschuldig slachtoffer van diverse krachten. Of dit nou migranten zijn, de EU, klimaat, terroristen, de politiek, economie, er is altijd wel iets. De oplossing om ons uit dit slachtofferschap te halen, laten we graag aan anderen over. Ook als het onze gezondheid en genezing betreft gaan we er vanuit dat wij de oplossing niet in ons dragen, maar dat die altijd buiten ons ligt, bij een ander, of bij een pil of spuitje.

Het frappante is dat wanneer alles goed gaat met ons qua gezondheid, relaties en werk, we dat vrijwel altijd aan onszelf te danken hebben. Daar zijn we zelf verantwoordelijk voor. Maar als het niet goed gaat wordt de verklaring direct buiten onszelf gezocht. Die verantwoordelijkheid schuiven we graag door.

When you change the way you look at things, the things you look at change.

Velen van ons zijn inmiddels bekend met de kracht van onze gedachten, ook wel mind power genoemd. We geven ons hier helemaal aan over en visualiseren wat af, we lezen de Secret, praten over de Wet van Aantrekking, nemen intenties, projecteren en manifesteren. Alles gericht op overvloed en de maakbaarheid van het leven. We willen geen gebrek ervaren, niet in onze relaties, gezondheid of werk en zeker niet financieel.

We are the world
Waar we vaak niet bij stilstaan, is dat de schaarste die we ervaren net zo goed uit onze eigen gedachtekoker komt. Ook die hebben we onbewust gemanifesteerd. En de wereld zoals we die waarnemen? Ook die hebben wij gezamenlijk bedacht en geprojecteerd. Onze gedachten zijn de oorzaak van de gevolgen die we in de wereld waarnemen. Onze gedachten zijn de wereld. Projectie maakt waarneming. Wij zijn samen verantwoordeijk voor migranten, militaire conflicten of een neergaande economie. Daarom heeft het geen zin om te vluchten in angst en zorgen. Het heeft geen zin om te vluchten voor onze eigen gedachten en te ontkennen wat we samen gecreëerd hebben.

De oplossing in ons
De beste manier om tot oplossingen te komen is niet alleen de gevolgen in de wereld aan te pakken maar de oorzaak bij de hoorns te grijpen. We moeten de oplossing in onszelf vinden en onze gedachten van angst, afwijzing, vijandigheid, afscheiding, macht, zelfverrijking en xenofobie transformeren in gedachten van samenwerking, delen, eenheid, gelijkwaardigheid, compassie, dankbaarheid en liefde. Gedachtekracht is niet alleen bedoeld om jezelf van slecht naar goed of van goed naar beter te denken, maar om iedereen van miserabel naar schitterend te brengen. Als geen ander wist de wereldbefaamde auteur en spreker dr. Dwayne Dyer andere mensen te inspireren om te kiezen hoe we denken. Daarom eindig ik met deze prachtige korte video waarin Dwayne Dyer ons hart beroert.


Plaats een reactie

Je plaatst een reactie als gast

Wie gingen je voor?